Svítání odhalilo spoušt, kterou v noci napáchaly gangy mladých Londýňanů v mikinách s kapucami. Nejde o rasové nepokoje, nezáleží na tom, kdo se kde narodil. Záběry z nočního rabování jasně ukazují, že se zapojil kdekdo. Zcela nestydatě, bez jakékoli ideologické zástěrky.

Právě to je na londýnských pouličních bojích nejděsivější. Při pohledu na rozmlácené výlohy a ohořelá auta se snad každému vybaví obrázky z Atén či pařížského předměstí. Jenže rozezlené davy ve Francii i Řecku měly aspoň nějakou záminku. Jasně, i oni si nejspíš hlavně vybíjeli vztek a frustraci z nekompetentních kroků svých politiků – částečně oprávněně. Kdo chce házet kamením, záminku si najde. V Londýně už ji nepotřebuje.

Rozmlácené výlohy a zapálené doubledeckery nesvědčí o rozbité britské společnosti, o které tak rád mluvil před volbami nynější premiér David Cameron. Neukazují ani na špatný stav ostrovní ekonomiky nebo na nedostatek míst na univerzitách. Jsou důkazem jednoho. Když se spustí lavina násilí, zastavit ji není jednoduché.

A stát se to může kdekoli. Třeba v zemi, kde se ve frontách nepředbíhá, a kde se konflikty řeší pozváním na šálek čaje.

Další fotografie ZDE